Een-en-zeventig groepen hebben zich de afgelopen maanden aangemeld bij Onze Buurt – iets meer dan vorig jaar toen er 66 aanmeldingen binnen kwamen. Opmerkelijk is het aantal ideeën dat is ingediend dat te maken heeft met armoede: 11 in totaal, veel meer dan voorgaande jaren. Daarbij gaat het om boodschappen uitdelen, maar het kan ook gaan om het tegen gaan van vereenzaming of uitsluiting door armoede.
Klokslag middernacht is de jury-map voor dit jaar gesloten; aanmeldingen die nu nog binnenkomen gaan naar de map voor 2023. De initiatiefnemers van de 71 ingediende projecten hopen met de inschrijving kans te maken op een bijdragen uit de prijzenpot van 2022. Die heeft voor 100.000 euro aan cheques en de praktische hulp van Onze Buurt Zetjes.

Zoals elk jaar komen de meeste plannen (39) uit -het dichtbevolkte- Zuid-Limburg, waarin vooral Maastricht en Heerlen de boventoon voeren. Bij de 20 inzendingen uit Noord-Limburg valt vooral op dat er vooral veel dorpsinitiatieven hebben ingeschreven. In de jury-map van dit jaar zitten 11 projecten die zich specifiek richten op ouderen en 16 die voor jongeren zijn. Soms overlapt dat omdat de jeugd iets voor oud doet of andersom. Het merendeel van de plannen is niet leeftijdgebonden.
Dat bomen, planten en dieren een grote wens zijn voor veel buurten is te zien aan het aantal “groene” projecten: 18 op de 71. Er zijn 8 sportieve en 8 creatieve ideeën aangemeld. Maar ver bovenaan staat “ontmoeten” als motivatie om iets te organiseren. Dan kan in een gewenste huiskamer, een buitenruimte of tijdens het sporten gebeuren, dus ook daar zit overlap.
Nu gaan de juryleden aan de slag. Zij gaan alle 71 inzendingen lezen, van op- en aanmerkingen voorzien en beoordelen op relevantie, haalbaarheid, originaliteit en draagvlak. Begin augustus komt de jury bijeen. Dan wordt bekend welke projecten door gaan naar de finale voor de prijzenpot van €100.000,-.